Zespół Mickiewicza, Szczecin 2013

Koncepcja obejmuje teren zlokalizowany w Szczecinie, przy ul. Mickiewicza. Zabudowa usługowo-sportowo-mieszkaniowa składająca się z budynków mieszkalnych z nieuciążliwymi usługami handlu i sportu – usługi zlokalizowano w parterach. Zaprojektowano zabudowę odpowiadającą urbanistycznie charakterowi i skali dzielnicy Pogodno. Generalnym założeniem było stworzenie zabudowy o spokojnym, kameralnym i eleganckim charakterze. Zasadniczą ideą zespołu było stworzenie poziomu „zero” wynikającego z poziomu ul. Mickiewicza. Ukształtowano wnętrze dostępne z jednego poziomu, a część podziemną wykorzystano na parking podziemny i usługi. Urbanistyka zespołu zakłada „kwartałowy” układ zabudowy. Zespół składa się z 4 budynków. W części centralnej zaprojektowano usługi związany ze sportem jako strefę wellness & spa, fitness, squash. W głębi terenu zaprojektowano 3 budynki mieszkalne wielorodzinne.W bryłach budynków przyjęto horyzontalny podział poszczególnych kondygnacji detalem stalowych belek na poziomie stropów. Dach stromy wycofany w stosunku do elewacji. W zakresie kolorystyki wprowadzono podział na dwa podstawowe materiały i kolory – szary klinkier i kolor jasny beżowy.

Autorzy
Ryszard Burbicki, Dominika Bogdanowicz-Czaplicka
Rok
2013
Powierzchnia terenu
9600 m2
Powierzchnia całkowitaUsable area
24.000 m2
Ilość mieszkań
161