Hala sportowo-widowiskowa
w kompleksie ŁKS
w Łodzi

Projektowany budynek hali widowiskowo-sportowej zlokalizowany jest w środkowej części działki. Główne wejście znajduje się od strony al. Bandurskiego, razem z holem wejściowym zaprojektowanym jako integralna część budynku. W części północnej działki znajdą się jednopoziomowe parkingi. Na ukształtowanie bryły obiektu wpłynęły tak pełniona funkcja toru kolarskiego, jak i jego wielkość. Konstrukcja zadaszenia głównej hali ma formę ramowej struktury przestrzennej o kształcie eliptycznym. Dach kryty jest blachą cynkowo-tytanową gładką. 3-kondygnacyjny budynek ma spełniać funkcje sportowe (tor kolarski, bieżnia okólna lekkoatletyczna, boiska do gier zespołowych, bieżnia prosta, urządzenia lekkoatletyczne, boiska sportów walki) oraz kongresowo-konferencyjne. Trybuny stałe i rozkładane mieszczą od 5 do 9 tys. widzów.

  • autorzy:
    Ryszard Burbicki,
    Krzysztof Ostoja-Hełczyński, Małgorzata Rucka, Ewa Sadowska
    inwestor:
    Gmina Łódz
    pow. terenu:
    6,0 ha
    pow. użytkowa:
    30 tys m2
    projekt konkursowy - II wyróżnienie:
    2001