Centrum Edukacji Artystycznej
w Gorzowie

Projekt powstał jako opracowanie konkursowe. W odpowiedzi na skomplikowany program użytkowy oraz trójkątny kształt działki powstał obiekt składający się z dwóch ramion spiętych od strony miasta wewnętrznym wielofunkcyjnym hallem, otwartym na wewnętrzny dziedziniec i dalej, poprzez kładkę nad strumieniem, także na Park Róż. W naszym rozumieniu obiekt miał pełnić funkcję rodzaju łącznika pomiędzy miastem a zielenią. Od strony miasta znalazły się przestrzenie ogólnodostępne.  W skrzydle  północnym zlokalizowaliśmy część dydaktyczną. W skrzydle południowym znalazła się funkcja filharmonii z salą koncertową na 500 widzów.

  • autorzy:
    Grzegorz Ferber, Marcin Jackowiak, Daniel Strzeszewski
    inwestor:
    Urząd Miasta i Gminy Gorzów Wlkp.
    pow. terenu:
    1,2 ha
    pow. użytkowa:
    1,8 tys m2
    projekt konkursowy:
    2004