Szkoła Podstawowa z Zespołem basenu i sali gimnastycznej,  przy ul. Monte Cassino w Szczecinie 

Zaprojektowany zespół szkolny powstał jako rozbudowa istniejącego budynku z okresu międzywojennego. Stary budynek został zaadaptowany na cele dydaktyczne poprzez przebudowę wnętrza na potrzeby nowej funkcji. W części nowej obiektu, z uwagi na wielkość działki, zaprojektowano dwie kondygnacje podziemne mieszczące głównie 12m basen oraz salę gimnastyczną. W efekcie część nowoprojektowana odpowiada w gabarytach części istniejącej i pomimo zdecydowanie innego nowoczesnego wyrazu nie przytłacza całości. Na dachu części podziemnej urządzono teren zielony o funkcji rekreacyjnej. Elewacje części istniejącej są objęte ochroną konserwatorską - poddaliśmy je modernizacji w uzgodnieniu z konserwatorem zabytków. Forma zewnętrzna części nowej, usytuowanej w głębi terenu, zaprojektowana została jako nowoczesna kontrastująca ze starym budynkiem. Ściany kondygnacji ponad przyziemiem obłożone zostały okładziną z poziomych listew systemowych  z drewna modrzewiowego. Drewniane pudełko ustawiono na ścianach przyziemia obłożonych ciemnografitowym łupkiem. Stolarka okienna i drzwiowa wykonana została z aluminium.

  • autorzy:
    Ryszard Burbicki, Marcin Jackowiak
    inwestor:
    Buchalter Sp. z o.o.
    pow. terenu:
    0,8 ha
    pow. użytkowa:
    3,5 tys m2
    realizacja:
    2007