Generalnym założeniem projektowym było stworzenie prostej i modernistycznej architektury, która będzie w zakresie skali zabudowy oraz jej estetyki stanowić o jakości miejsca i pozytywnie kojarzyć się z zabudową jednorodzinną. Zaprojektowano prosty, powtarzalny budynek składający się z dwóch części połączonych klatką schodową. Część wyższa, mieszcząca na trzeciej kondygnacji mieszkania dwupoziomowe. Na dachu klatki schodowej przewidziano taras przynależny dla mieszkań dwupoziomowych. Przyjęte zróżnicownie dachów i wysokości częśći budynku pozwala na ośiągnięcie efektu rozczłonkowania charakterystycznego dla zespołów zabudowy jednorodzinnej. Podstawowa bryła budynku została połączona w parterach zamkniętymi garażami wielostanowiskowymi. Zaprojektowano proste, powtarzalne budynki o ciekawej, nowoczesnej formie architektonicznej połączone w grupy za pomocą garaży.

  • autorzy:
    Ryszard Burbicki, Katarzyna Chmielewska, Marcin Jackowiak, Michał Ścigaj
    inwestor:
    SGI
    pow. terenu:
    2.2 ha
    pow. użytkowa:
    16.340 m2
    projekt:
    2012 - koncepcja
    ilość mieszkań:
    175