Koncepcja programowo - przestrzenna kwartału w Świnoujściu

Kwartał przy ul. Bema zlokalizowany jest w centrum Świnoujścia. Sąsiaduje z głównym placem miejskim - Placem Wolności. Koncepcja kwartału respektuje rozwiązania komunikacyjne w ramach Przebudowy Centralnego Układu Komunikacyjnego Śródmieścia w Świnoujściu. Koncepcja uwzględnia ograniczenie ruchu kołowego wzdłuż ulicy Bema oraz ul. Piłsudskiego. Główny wjazd do wnętrza kwartału zaprojektowano od strony ul. Dąbrowskiego z  pomocniczym wjazdem od strony ul. Bema. Wnętrze kwartału rozwiązano jako strefę miejską ogólnodostępną. Wprowadzono uporządkowany ruch kołowy z przejazdem przez kwartał i wjazdem od strony ul. Dąbrowskiego. Komunikacja wewnętrzna służy mieszkańcom i użytkownikom sklepów wzdłuż ul. Piłsudskiego. W centralnej części kwartału zlokalizowano garaż zamknięty nadziemny 4-kondygnacyjny dla samochodów osobowych. Od strony ul. Piastowskiej oraz od wnętrza kwartału zaprojektowano nową zabudowę uzupełniającą mieszkalno-usługową 3-4 kondygnacyjną.

  • autorzy:
    Ryszard Burbicki, Dominika Bogdanowicz-Czaplicka, Katarzyna Chmielewska
    inwestor:
    Gmina Miasto Świnoujście
    pow. terenu:
    1.6 ha
    pow. użytkowa:
    6.800 m2
    projekt:
    2012 - koncepcja