Zaprojektowano obiekt o prostej, nowoczesnej formie, wpisujący się w istniejącą tkankę miejską i będący atrakcyjnym zamknięciem widokowym pasażu prowadzącego z przebudowywanego obecnie Placu Wolności. Galeria składać się będzie z szeregu lokali usługowych i handlowych zlokalizowanych na 3 kondygnacjach: 2 nadziemnych i 1 podziemnej oraz jednopoziomowego parkingu na dachu. Wielkości i rozmieszczenie poszczególnych powierzchni zaplanowano w ścisłej współpracy z Inwestorem. Na kondygnacji podziemnej i 2 nadziemnych zlokalizowano lokale usługowe i handlowe. Dostawy przewidziano od strony północnej obiektu, z dojazdem od strony ul. Piastowskiej. Ostatnia, trzecia kondygnacja nadziemna w całości przeznaczona została na funkcje otwartego parkingu na dachu i pomieszczenia techniczne. Cały Zespół w części przeznaczonej dla klientów zostanie udostępniony dla osób niepełnosprawnych. Główny wjazd na teren i pochylnię do parkingu na dachu planuje się od strony ul. Piastowskiej. Bez zmian pozostawiono istniejący wjazd z ul. J. Dąbrowskiego, jako dojazd dla mieszkańców budynków wielorodzinnych oraz do budynku galerii.

  • autorzy:
    Ryszard Burbicki, Marcin Durys, Marcin Jackowiak
    inwestor:
    Prywatny
    pow. terenu:
    6.5 tys m2
    pow. użytkowa:
    12.5 tys m2
    projekt:
    2012 - koncepcja