Budynek wielorodzinny
przy ul. Kozierowskiego w Szczecinie

Budynek położony jest na działce dzielnicy Pogodno w otoczeniu charakterystycznej przedwojennej zabudowy  jednorodzinnej. Na terenie tym stał do niedawna budynek bliźniaczy, który ze względu na wybuch gazu został rozebrany. Projektowany obiekt od strony ulicy jest kontynuacją zabudowy pierzejowej ulicy Kozierowskiego. Na tyłach budynku znajdują się przedogródki oraz garaże i miejsca postojowe dla mieszkańców. Część nadziemną stanowią w całości mieszkania a kondygnacja podziemna przeznaczona jest na pomieszczenia gospodarcze przynależne do mieszkań. Elewacja nawiązuje w wyrazie do przedwojennych budynków dzielnicy, proporcje okien i wysokości na elewacjach ściśle nawiązują do ich charakteru i są zgodne z wymogami konserwatorskimi. Aby zaakcentować budynek, który zamyka szereg budynków jednorodzinnych zastosowano grafitowy kolor tynku na elewacji oraz ciemnoszarą podmurówkę z cegły klinkierowej. Dzięki zastosowanej kolorystyce i skromnej formie budynek świetnie wkomponowuje się w istniejące otoczenie.

  • autorzy:
    Ryszard Burbicki, Marcin Durys, Małgorzata Rucka
    inwestor:
    Big Partner Sp. z o.o.
    pow. terenu:
    0,8 ha
    pow. użytkowa:
    400 m2
    projekt:
    2008
    ilość mieszkań:
    8