Zespół Apartamentowy
przy ul. Cieszkowskiego 3 i 4 w Świnoujściu

Zespół budynków apartamentowych został zaprojektowany w tzw. Dzielnicy Nadmorskiej w Świnoujściu. Oba budynki, zaprojektowane jako narożnikowe, stanowią obustronny akcent zbiegu ulic Cieszkowskiego i Orzeszkowej. Każdy budynek składa się z dwóch części: wydłużonego prostopadłościanu tworzącego fragment pierzei ulicznej od strony ul. Orzeszkowej oraz zbliżonej do sześcianu kostki. Obie połączone są czterokondygnacyjnym łącznikiem. Kondygnacje nadziemne przeznaczone są w całości na apartamenty, natomiast w kondygnacji podziemnej jest na parking oraz miniSPA dostępne dla mieszkańców. Na tyłach budynków znalazł się teren rekreacyjny. Wszystkie apartamenty w parterze mają dostęp do własnych przedogródków. Elewacje są zróżnicowane - głównym materiałem jest tynk w jasnym beżowym kolorze w połączeniu z płytami z piaskowca oraz aluminiowymi żaluzjami. Dopełnieniem jasnych elewacji jest ciemnoszary tynk na szczytach ostatnich kondygnacji oraz ciemne pokrycie wysokiego dachu. Budynki są w odbiorze skromne i eleganckie.

  • autorzy:
    Ryszard Burbicki, Marcin Durys, Maciej Gardiasz, Małgorzata Rucka
    inwestor:
    Genfer Homes Sp. z o.o.
    pow. terenu:
    0,32 ha
    pow. użytkowa:
    4,9 tys m2
    realizacja:
    2009
    ilość apartamentów:
    45