Zespół kulturalno - socjalny
Akademii Muzyki
w Chodzieży

Projekt powstał jako opracowanie konkursowe. Warunki konkursu zakładały wzniesienie bogatego programu funkcjonalnego na zalesionym ternie w pobliżu Chodzieży. Zdecydowaliśmy się usytuować obiekty tak, by wykorzystać dogodną lokalizację miejsca, minimalizując niezbędne wycinki drzew. Powstały cztery niezależne zespoły zabudowy połączone parkiem. Zespół edukacyjny wkomponowano w zbocze wzgórza, by na dachach sal wykładowych uzyskać tarasy widokowe otwarte na miasto. Zespół sali koncertowej usytuowaliśmy tak, by z widowni, przez przeszkloną tylną ścianę sceny, rozciągał się widok na miasto. Całości założenia dopełniały zespół akademików oraz część rekreacyjna usytuowana pomiędzy akademikami a częścią edukacyjną.

  • autorzy:
    Ryszard Burbicki, Andreas Guskos, Marcin Jackowiak
    inwestor:
    UM w Chodzieży
    projekt konkursowy:
    2002